POSTIGNUT DOGOVOR O SANACIJI KATOLIČKE CRKVE U CENTRU ŽABLJA - RADOVI POČINJU DO KRAJA GODINE

Počinje obnova katoličke crkve u Žablju Počinje obnova katoličke crkve u Žablju

Inicijativa za obnovu katoličke crkve u Žablju

Predsednik vojvođanske opštine Žabalj Čedomir Božić prihvatio je inicijativu grupe građana iz Novog Sada da se pokrene široka akcija za očuvanje arhitektonsko-prostorne celine centra tog mesta, koju čine pravoslavna i katolička crkva, obe podignute pre više od 100 godina.

Te dve crkve nalaze se u centru Žablja, doslovno jedna preko puta druge, i veoma su slične.


Teško urušeni krov katoličke crkve preti da ošteti plafon i zidove crkve, a Pokrajinska vlada je izrazila spremnost da iz budžetskih rezervi za ovu godinu izdvoji sredstva za početak preventivnih radova, rečeno je na sastanku u Žablju.


Predstavnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Rajko Vlajković rekao je da bi, na osnovu već postojećeg projekta sanacije, radovi mogli početi pre kraja godine.

Otpravnik poslova ambasade Mađarske u Srbiji Zoltan Varga Hasnovič obećao je da će njegova država pomoći u realizaciji projekta i dodao da će Mađarska i lobirati u diplomatskom koru susednih i drugih prijateljskih zemalja, kao i kod kancelarije EU u Beogradu.

Punu podršku realizaciji projekta dao je i direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov, koji je istakao da obnova crkve doprinosi multietničkom potencijalu Žablja, Vojvodine i Srbije u ovim "uzburkanim trenucima".

Inicijativu su pokrenuli Marton Matuška, Đerđ Jakubec i Laslo Tot.

Izvor: Beta, RTV

PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Opstina In Rs PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Opstina In Rs
PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Opstina In Rs PRIJATELJI PORTALA - Zabalj Opstina In Rs
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Žabalj Opština Portal

Opština Žabalj na dlanu.

Imate pravo da znate.

ŽABALJ

ČURUG

Go to top