24. oktobar 2016.
Dve smrti u domu u Čurugu
NOVI SAD -
 
U Domu za duševno obolela lica "Čurug" umrle su dve osobe istoga dana. Kako je za RTV rečeno u toj ustanovi, u petak pre podne Marica Fan, rođena 1959. godine, preminula je usled davljenja zalogajem hrane. Nekoliko sati kasnije, umro je i šest godina stariji Slobodan Marinković, najverovatnije, od posledica kancera bronhija. ...
 
Direktorka Doma tvrdi da su lekari i negovateljice bili prisutni kada je pozlilo njihovoj korisnici Marici Fan, ali nisu mogli da joj pomognu. Nije uspeo ni pokušaj reanimacije, kada je nekoliko minuta kasnije stigla Hitna pomoć.
 
"Sve se desilo u momentu. Preduzete su potrebne mere, ali posledice se nisu mogle izbeći", rekla je Sanja Đogo, V. D. direktora Doma za duševno obolela lica "Čurug".
 
U Domu objašnjavaju da 99 odsto korisnika ima problem sa gutanjem hrane, jer upotrebljavaju lekove koji utiču na rad za to potrebnih mišića. A po izlasku iz trpezarije, u dvorištu je pao drugi preminuli, kome je, kako nam je rečeno, takođe odmah ukazana pomoć. Preliminarni rezultati obdukcije govore da je umro usled hroničnog oboljenja karcinoma bronhija.
 
Iz nadležnog Ministarstva za našu televiziju kažu da su pokrajinski i republički inspektori socijalne zastite obavili vanredan inspekcijski nadzor i da je konstatovano da je postupano u skladu sa propisanim procedurama".
 
U Domu u Čurugu ima mesta za 200 korisnika. Trenutno je ovde smešteno njih 196. većina su teški psihijatrijski pacijenti. U 2016. zabeležena su četiri smrtna slučaja, a ranije je bilo i do 25 godišnje.

Izvor RTV

Inicijativa za podizanje Spomen biste  dr Lazaru Pačuu u centru Čuruga

 

Udruženje gradjana Lokalna medijska inicijativa iz Čuruga, dana 15. Avgusta 2016. godine , pokreće inicijativu za podizanje Spomen biste doktoru i ministru Lazaru Pačuu.

 Spomen bista, zbog izuzetnog lokalnog i opšteg društvenog značaja, biće podignuta u strogom centru Čuruga, u parku.

 KRAĆE OBRAZLOŽENJE za podizanje Spomen Biste dr Lazaru Pačuu u centru Čuruga

 Doktor Lazar Paču rodjen je 1. marta 1855. godine u Čurugu, a preminuo je 12-og Oktobra 1915. U Vrnjcima u 60-oj godini života.

 Doktor Lazar Paču, po ocu Cincarin a po majci Srbin, rodjen je i odrastao u Čurugu, u ulici koja danas nosi njegovo ime (nekadašnja Radivoja Ćirpanova).

 U Čurugu je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Novom Sadu.

 Doktor Lazar Paču je bio Ministar u tri mandata u Kraljevini Srbiji, i mnogi ga smatraju najboljim ministrom finansija u istoriji Srbije, a i šire.

U vreme Carinskog rata sa Austrougarskom uradio je nešto neverovatno.
Ne samo da je u vanredno teškim uslovima očuvao finansijsku stabilnost Kraljevine Srbije, već ju je i poboljšao.

 Dok je čuružan Lazar Paču bio ministar finansija, dinar je postao konvertibilan, i u jednom periodu čak bio jači od francuskog franka!

 O ovoj istorijskoj ličnosti, finansijskom geniju,  ima puno  materijala dostupnog i na internetu. O njemu su pričane priče i anegdote.

Jedna od najpoznatijih priča, koja je i istinita, je da je ministar Lazar Paču odbio da da novac na zajam Kralju Petru lično, uz čuvene reči koje je rekao kraljevom sekretaru: „A šta ako Kralj umre?!“

Naš Čuružan koga je poštovao i Nikola Pašić i Kralj Petar , još uvek nema Spomenik u svom rodnom mestu!

Sramota za sve  lokalne vlasti od 1945 do danas.

 U Beogradu jedna ulica nosi ime Laze Pačua, a u Čurugu postoji samo spomen ploča na rodnoj kući, i ulica koja je tek pre desetak godina nazvana po ovom velikanu.

Interesantna činjenica je da je rodna kuća dr Lazara Pačua tačno preko puta rodne kuće narodnog heroja Radivoja Ćirpanova (koji ima Spomen bistu u centru Čuruga).

 Pozivamo pojedince, udruženja, firme, organizacije, lokalnu zajednicu, da se pridruže ovoj inicijativi, i da se ispravi teška istorijska nepravda.

 Sve manje od Spomen biste ili Spomenika ovom velikanu, je apsolutno neprihvatljivo.

 

Udruženje gradjana „Lokalna medijska inicijativa"

Radimir Danilović predsednik

Organska soja izvozna šansa
ČURUG -
 
Srbija je jedan od lidera u proizvodnji soje. Kvalitetna tehnologija, vrsni proizvođači , odlične sorte , idealni uslovi i tradicija duga preko 40 godina, samo su neke od stvari koje nas razlikuju od drugih. Organskih proizvođača te uljarice nema mnogo iako tržište raste. Savremena i moderna proizvodnja je moguća kod nas samo da se još i proizvođači odvaže. ...
 
Imamo sve uslove da proizvodimo dobru soju i to radimo, a sada je došlo vreme da se pređe na viši stepen, ne samo da se proizvodi genetski nemodifikovana, već i organska soja jer je tržište tu, čak vrlo blizu. Prvi kupci su u Austriji, poručeno je na danu polja organske soje u Čurugu.
 
"Možda ovim putem i da apelujemo na naše proizvođače koji su sjajni, ali se još nisu odvažili, neka se uključe u organsku proizvodnju jer je tržište tu i tehnologija je tu", kaže Marija Kalentić, iz "Dunav soje".
 
"Sve što je organskog porekla ima potencijal i interesovanje je sve veće. To je ono što nas raduje i zdušno smo uz proizvodnju organske hrane i soje pre svega", ističe Jovan Popović, Upravnik organske farme.
 
Nema velike razlike u prinosima između organski i konvencionano gajene soje, ali u slučaju organske mora se uložiti više ručnog rada. Takvi proizvodi najtraženiji su u Zapadnoj Evropi.
 
Organska proizvodnja na evropskom tržištu beleži rast, najviše se traže organsko mleko i meso zbog čega vlada potražnja za organskim proteinima za stočnu hranu, a idealna hranijva nalaze se baš u soji.
 
"U našoj kompaniji celokupna proizvodnja je za potrebu mlečnog govedarstva, ako se pojave viškovi nešto će se izvesti", veli Darko Marić, direktor biljne proizvodnje kompanije "Global seed".
 
U čuruškom ataru organska soja je u dobrom stanju, iako je pre ovih dana palo čak 60 litara kiše, ali srećom nije bilo posledica.


Izvor RTV
 
Prva fabrika bezglutenske hrane u Srbiji
BEOGRAD -
 
Kompanija Aleksandrija Fruška gora saopštila je danas da je počela sa radom prva fabrika bezglutenske hrane u Srbiji u njihovom novom pogonu u Čurugu.
 
Projekat bezglutenskih proizvoda nastao je u nameri tehnologa te kompanije da dođu do nove grupe proizvoda od celog zrna prosa i heljde, koji bi zadovoljili sve nutritivne potrebe ljudi.
 
 
Testiranjem i analizom dobijenih hlebova, testenina, krekera i keksa utvrđeno je da su to proizvodi koji pospešuju opšte zdravstveno stanje ljudskog organizama, a analize su pokazale da su to i bezglutenski proizvodi, jer proso i heljda ne sadrže gluten, navedeno je u saopštenju kompanije.
 
Pored toga, tehnologija koju su razvili tokom rada na tim proizvodima pokazala se jedinstvenom u svetu, nasuprot do sada poznatim tehnologijama drugih proizvođača, koje su razvijene za dobijanje isključivo bezglutenskih proizvoda ne dobijajući nutritivno vredan proizvod za ljudski organizam.
 
Proso i heljda su nutritivno nadmoćnije žitarice od pšenice i pirinča i imaju značaj u prevenciji dijabetesa, jer obe vrste imaju nizak glikemijski indeks.
 
Kompanija je saopštila da su ti proizvodi testirani i proizvedeni u posebnim uslovima potpuno novog i specifičnog pogona u okviru njihove Fabrike u Čurugu.
 
Kompanija već nekoliko godina razvija kategoriju funkcionalnih proizvoda u saradnji sa Institutom za prehrambenu tehnologiju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centra za ispitivanje namirnica.

Izvor RTV
NIS ĆE PLATITI SVU ŠTETU POSLE ISPITIVANjA U ATARU
15.10.2015

NIS obavlja geofizička ispitivanja na području opština Zrenjanin, Bečej, Novi Bečej, Temerin i Žabalj. Ispitivanja su počela krajem septembra 2015. godine, a završetak ovog obimnog posla u traganju za naftom se planira za mart naredne godine.

Kako su ispitivanja počela i u žabaljskoj opštini, konkretno u čuruškom ataru, predstavnici "NIS GASPROM NjEFTA" su organizovali jedan sastanak u Žablju, gde su pored predstavnika opštine iz odelenja za urbanizam, opštinske uprave, i opštinskog veća, prisustvovali i predstavnici Saveta MZ Čurug.

Petočlana ekipa iz Novog Sada je ubedila prisutne argumentima da je u pozadini ovog ispitivanja, korektan odnos prema vlasnicima parcela, ali i prema selu kroz koje će prolaziti moćne mašine. Najpre, nastala šteta će se isplaćivatu u roku od deset dana koristeći najpovoljniju metodologiju procene, a iznos će čak biti uvećan i do 20%. Bojazan da će se oštetiti asfaltna podloga u selu, ili da buka može da ugrozi mir meštana, demantovana je činjenicom da za sve postoje validni rezultati ispitivanja, kao i da pomenuta mehanizacija raspolaže gumama širine od čak jednog metra, tako da je priitisak na tlo minimalan i bezopasan.

"NIS" poseduje sve neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa. Radove izvode "Seizmički servisi" NISA-a.

Vlasnici i korisnici parcela koji su na liniji radova biće obavešteni o planiranim istraživanjima, i ukoliko budu saglasni, potpisaće dokument koji omogućava prolazak kroz njihov posed. Predstavnici NIS-a će se maksimalno truditi da u toku izvođenja radova ne remete svakodnevni život i rad građana.

Prema dinamici radova, u Čurugu će biti otvoren informativni punkt, svakog radnog dana od 8 do 14 časova, gde se može doći do informacija vezanih za ovu temu.

Projektovana seizmička ispitivanja predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa, i imaju za cilj pronalaženje novih ležišta nafte i gasa.

U opštini Žabalj pozdravljaju ovakav vid pristupa eksperata iz "NIS"a, kako bi se iskazala dobra namera u realizaciji svojih aktivnosti, kao i poštovanje neprikosnovenosti lične svojine poljoprivrednika na čijim se parcelama sprovode ispitivanja.Zdravko Siriški
Pobednička ludaja stigla iz Čuruga
KIKINDA -
 
Pobednička ludaja, teška 433 kilograma, stigla je u Kikindu na "Dane ludaje" pravo iz Čuruga. Prvo učešće na tradicionalnoj manifestaciji donelo je Dušanu Jankovu nagradu najboljeg uzgajivača šampionske ludaje. I u kategoriji najdužeg ploda ludaje nagrade je otišla u Bačku. Po četvrti put pobedio je Jožef Varga iz Temerina, koji je na takmičenje doneo plod tikve dug 216 centimetara.
 
Iako na jubilarnim, 30-tim "Danima ludaje" nisu oboreni dosadašnji rekordi u merenju najtežeg i najdužeg plod ludaje, sa jednakim uzbuđenjem i nadanjem iščekivali su učesnici takmičenja, uzgajivači ludaje zvanične rezultate. Prava šampionka, ludaja teška 433 kilograma stigla je iz Čuruga. Prvo učešće na tradicionalnom takmičenju donelo je Dušanu Jankovu, inače magistru fito-farmacije, šampionsku titulu. I osećaj zadovoljstva da ste uspeli:
 
"Pobeda je donela osećaj zadovoljstva i rasterećenja. Ovo je šest i po meseci neizvesnosti, jer ne znamo šta nam jutro donosi. Može doći do oštećenja bundeve, da bolesti nadvladaju, da počne da trune. Do današnjeg dana ništa se ne zna i trud može biti uzaludan. Na sreću, trud se isplatio", kaže Jankov.
 
Tata Dušan imao je i pravog asistenta- sina Nikolu. Na naše pitanje, ko je bio važniji u poslu, Nikola je imao pravi odgovor:
 
Važnija je bila bundeva. Tata i ja smo je zalivali dok nije porasla tolika", veli ovaj dečak.
 
Po četvrti put pobednik takmičenja u Kikindi je Jožef Varga iz Temerina, ove godine sa šampionskim plodom tikve od 216 centimetara. Od 2002. godine Jožef uzgaja tikve, a ima i svoj recept kako se stiže do četvorostruke titule:
 
"Bio sam treći, pa drugi, a evo po četvrti put sam pobednik. Recept ne postoji, treba vam i sreće i znanja. Ipak, najvažnija je da uživate vu onome što radite", objašnjava on.
 
Iako kiše nije bilo dovoljno baš kada su ludaje rasle, danas je bila uporna. Na sreću, još upornija da sačeka proglašenje pobednika bila je i publika u Kikindi. na pravoj svetkovini posvećenoj ludaji, rumenoj lepotici banatskih njiva. I svi se slažu - vredelo je.

Izvor RTV
DEČIJA NEDELjA U SVIM MESTIMA OBELEŽAVA SE U SVIM MESTIMA OPŠTINE ŽABALJ
05.10.2015
Čitava ova sedmica će biti obeležena u znaku "Dečije nedelje", a mališani će po predviđenom programu predstaviti svojim meštanima mnogo toga. Raspored događanja u Žablju, Đurđevu, Gospođincima i Čurugu je sledeći:

ŽABALj:

Ponedeljak, 5. septembar, gostovanje predstavnika Policije na temu bezbednosti u 9,30 časova. Utorak 6. septembar, maskenbal na temu: "Iz maminog i tatinog ormara" u 9,30 časova. Sreda, 7. septembar: Gostovanje dečijeg pisca i crtanje na temu Dečije nedelje u parkiću na platou ispred Opštine. Četvrtak, 8.septembar, gostovanje vatrogasaca na temu bezbednosti dece, u 9,30 časova. Petak, 9. septembar. jesenje veliko spremanje i prodaja igračaka u 9,30.
Ponedeljak, četvrtak, petak: Mogućnost savetodavnog rada sa svim roditeljima dece predškolskog uzrasta.

ĐURĐEVO:

Ponedeljak, 5. septembra, Maskenbal na temu: "Zanimanja ljudi", Utorak, 6. septembar, Gostovanje vatrogasaca na temu bezbednosti dece. Sreda, 7. septembar, Dečiji vašar. Četvrtak, 8. septembar, "Likovni dan" na temu "Moja porodica", Petak, 9. septembra, gostovanje predstavnika Policije na temu bezbednost dece.
Utorak: Savetovanje sa roditeljima.

GOSPOĐINCI:

Ponedeljak, 5. septembra, Maskenbal sa defileom do škole. Utorak, 6. septembar, sportski dan, Sreda, 7. septembar, Dečiji vašar ( razmena i prodaja igračaka).Četvrtak, 8. septembar, gostovanje predstavnika Policije na temu bezbednosti dece.Petak, 9. septembar, gostovanje vatrogasaca na temu bezbednosti dece. Sreda, 7. septembar, mogućnost savetovanja sa roditeljima.

ČURUG:

Dečija nedelja od 5. do 11. oktobra 2015.
„PODRŠKA PORODICI - NAJBOLjA PODRŠKA DECI“
PROGRAM AKTIVNOSTI
• Tokom Dečije nedelje počinje foto-konkurs „Portret moje porodice“.
• U holu škole biće postavljen pano učenika starijih razreda, koji pohađaju Versku nastavu.

Ponedeljak 5.oktobar
Od I - IV razreda- SPORTSKE AKTIVNOSTI U PRIRODI (štafetne igre,igre u prirodi,sportska takmičenja ...) ...ili zabavne radionice- Glumim ,pevam, imitiram
U 12.30 VRTIĆ- KONCERT NAŠIH UČENIKA KOJI POHAĐAJU MUZIČKU ŠKOLU

Utorak 6.oktobar
Od I - IV razreda - Učenici će biti nastavnici svojim drugovima iz razreda
VII, VIII razredi – crtanje po tabli na temu Dečije nedelje

Sreda 7.oktobar
Od I - IV razreda - DRUŽENjA SA RODITELjIMA
U 12.30 nova škola - V-VIII razreda-Radionica igračaka koju vodi Stefan Delić

Četvrtak 8.oktobar
Od I - IV razreda-LIKOVNA KULTURA –Učenici starijih razreda će biti nastavnici učenicima mlađih razreda
Od I - IV razreda-Pozorišna predstava „Veselo pozorje“
V-VIII razreda -SPORTSKA TAKMIČENjA u odbojci za devojčice i fudbalu za dečake

Petak 9.oktobar
10 časova u vrtiću -Prijem prvaka u Dečiji savez
• Izložba literarnih radova učenika starijih razreda u holu škole na temu Dečije nedelje
• Izložba radova radionice igračaka
• Izložba likovnih radova učenika mlađih razreda,koje su uradili zajedno sa roditeljima i na časovima u toku Dečije nedelje - stara škola

 R.M.D. Z.S.
OSVEĆENjE ČURUŠKOG HRAMA VAZNESENjA GOSPODNjEG
05.10.2015

U nadaleko poznatom čuruškom hramu Vaznesenja Gospodnjeg
Svetu Arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop Jegarski, Vikar bački Jeronim, uz sasluženje velikog broja sveštenika i đakona.

U toku Svete Arhijerejske Liturgije izvršen je i čin osvećenja Crkve nakon nedavne restauracije.

Liturgijsko sabranje uveličao je i veliki broj vernika Čuruga, kao i predsednik opštine Žabalj Čedomir Božić sa svojim saradnicima.

Zdravko Siriški
Dve bronzane medalje naših devojaka.

13. septembar 2015.

LJiljana Jošić u skifu, a Jovana Stanivuk, Aleksandra Stojšić i Milana Klepić u četvercu osvojile bronzane medalje na prvenstvu Balkana.

Čestitke devojkama.

Prigodne fotografije pogledajte klikom na link >>> Uspeh Veslačica iz Čuruga na Prvenstvu Balkana <<<

Veslački klub Čurug
Kupujem ispravnu dobro očuvanu polovnu TA peć 2,5 do 3,5 KW.

Poželjno u Čurugu ili Žablju.

Samo ozbiljne ponude.

Telefon: 062- 895-13-11
Strana 1 od 4

ŽABALJ

GOSPODJINCI

Go to top