OPŠTINA ŽABALj NASTAVLjA DA POMAŽE DAROVITE UČENIKE I STUDENTE 23.06.2016 Opština Žabalj nastavlja da pomaže učenike i studente, koji svojim radom i zalaganjem u najboljem svetlu predstavljaju našu opštinu. Tim povodom, predsednik opštine, gospodin Čedomir Božić i član opštinskog Veća za obrazovanje Lazar Čonkić, ugostili su Milana Stankovića, studenta Ekonomskog fakulteta u Subotici, koji je prošao vemao rigoroznu selekciju i biće jedan od petnaest sudenata sveta koji učestvuju na projektu “ Firefiles Tourism Project”, koji će se održati od 24.07.2016. do 22.08.2016. godine u Azerbejdžanu.. Predsednik opštine je poželeo Milanu srećan put i uspešan rad na ovom projektu, kao i da u najboljem svetlu predstavi sredinu iz koje dolazi. Njemu će opština pokriti troškove puta. Pored Milana Stankovića, sastanku su pisustvovali i najbolji učenici petog razreda osnovne škole Đura Jakšić iz Čuruga, kao i njihovi roditelji i direktor škole. Naime, učenici Milan Jezdimirović, Bogdan Kotlaja i Ivan Boberić, koji su se svojim znanjem već istakli na raznim takmičenjima, boraviće u periodu od 8 do 10 Jula u naučnom kampu “Viminicijum”, gde će zajedno sa svojim vršnjacima iz cele Srbije biti u mogućnosti da dodatno prošire svoja znanja iz istorije, biologije, hemije.... Njima je opština obezbedila sredstva za kotizaciju. Čedomir Božić, istakao je da će opština uvek rado izaći u susret i pomoći svima koji kroz svoj rad, učenje i zalaganje predstavljaju celokupnu našu zajednicu na ovako značajnim skupovima.
ŽABALjCI URUČILI NOVOGODIŠNjE POKLONE DECI NA KOSOVU
28.12.2015

Novogodišnji praznici su bili povod da predstavnici žabaljske opštine posete svoje prijatelje u selu Kamenica u opštini Leposavić na Kosovu.

U više navrata, Žabaljci su pokazali solidarnost sa meštanima Kamenice gde je ostalo malo domaćinstava srpske nacionalnosti.

Ovog puta je predsednik opštine Žabalj Čedomir Božić uručio 31 novogodišnji paketić deci Kamenice.


članak napisao Zdravko Siriški
OPŠTINA POKLONILA PREDŠKOLCIMA 672 NOVOGODIŠNjA PAKETIĆA
24.12.2015
Već po tradiciji žabaljska opština u decembru mesecu obraduje svoje najmlađe sugrađane, pa je tako i ove godine Deda Mraz u Žablju, Čurugu, Đurđevu i Gospođincima posetio vrtiće i podelio čak 672 poklona.

U svim vrtićima je priređen prigodan program, a Deda Mraz je uz pomoć predsednika opštine Čedomira Božića lično uručivao šarene darove.

Vrednost novogodišnjih paketića je oko 950.000 dinara, a sredstva su izdvojena iz budžeta.

Zdravko Siriški
NAJBOLjI OSNOVCI U BIOSKOPU "ARENA" NOVI SAD
06.11.2015
Nastavlja se sa praksom da se nagrađuju najbolji učenici osnovnih i srednjih škola u žabaljskoj opštini.

U avgustu su srednjoškolci koji su u prethodnoj školskoj godini zabeležili uspeh od 5.00 letovali u Paraliji, u Grčkoj, a danas su svi osnovci od II-VII razreda sa najboljom ocenom, posetili bioskop "Arena" u Novom Sadu.

Tako je ukupno 509 učenika provelo ugodno pre podne u Novom Sadu.
POKRAJINA I OPŠTINA OBNOVILI STOLARIJU U ŽABALjSKOM VRTIĆU

14.09.2015

Predškolska ustanova "Detinjstvo" iz Žablja je počelo novu školsku godinu sa 470 mališana u objektima u Žablju, Đurđevu i Gospođincima.

Čurug ima Spomen vrtić koji radi izdvojeno, i u sastavu je OŠ "Đura Jakšić".

Nedostatak sredstava za interventna ulaganja u održavanju objekata je problem koji muči objekte iz ove delatnosti.

Godinama se nije ulagalo u saniranje kvaliteta vrata i prozora, pa je i to bio jedan od razloga zašto su računi za grejanje najčešće bili neprimereno uvećani.

Ove godine "Detinjstvo" je konkurisalo za dodelu sredstava kod Pokrajinske vlade, kako bi se donekle sanirali problemi bar u žabaljskom objektu.

Ovih dana su u rekordnom roku završeni radovi na montaži fasadne stolarije, a vrednost radova je 3.5000.000 dinara.

Čak 60% novca izdvojila je Vlada pokrajine Vojvodine preko svog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, a drugi deo novca je opredeljen iz opštinskog budžeta.

To je bio razlog da se u vrtiću u Žablju pojave i pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Nenad Stanković i predsednik opštine Žabalj Čedomir Božić, a mališani iz vrtića u Žablju zajedno sa direktoricom Ustanove Svetlanom Boškov, priredili su gostima srdačan doček u znak zahvalnosti.


Zdravko Siriški

01. septembar 2015.
Gospođinačka predškolska ustanova dobila novu grupu dece  uzrasta od 3 do 5 godina

Danas je u predškolskoj ustanovi "Detinjstvo" iz Žablja u objektu "Maslačak" u Gospođincima počela sa radom nova grupa od 29-oro dece, uzrasta od 3 do 5 godina.

Po raspisanom konkursu za upis u predškolsku ustanovu za 2015/2016. godinu prijavljeno je 29-oro dece više od postojećih kapaciteta.

Tako velikom broju prijavljene dece predhodilo je sprovođenje IMPRES programa koji je podržan od Ministarstva prosvete, koji je imao za cilj povećanje obuhvata dece od 3 do 5 godina.

U protekloj godini vaspitači su jednom nedeljno održavli "radionice-pričaonice" koje su bile veoma posećene, i na kraju rezultirale ovolikom broju dece.

Kako bi omogućili da sva deca budu uključena u predškolsko vaspitanje i obrazovanje, formirana je nova grupa uz veliko angažovanje direktorice Svetlane Boškov, vaspitača predškolske ustanove, Upravnog Odbora, Lokalne samouprave i predsednika opštine Žabalj.

U današnjem obraćanju deci i roditeljima, glavni vaspitač objekta "Maslačak", Snežana Tankosić, zahvalila se direktorici, mlađim koleginicama, predsedniku opštine Čedomiru Božiću, lokalnoj samoupravi i Upravnom Odboru na podršci i materijalnoj pomoći.

U obraćanju roditeljima i deci, Boškova je istakla da formiranjem nove grupe, naseljeno mesto Gospođinci, postiže prosečan obuhvat dece u opštini Žabalj.

Zamenik predsednika Upravnog Odbora
Miholjka Matić

DEČIJI PARK U ŽABLjU DOBIJA NOVE SADRŽAJE

24.07.2015

U parku kod Katoličke crkve u Žablju već dugo postoji dečija igraonica sa različitim spravama, gde najmlađi u društvu roditelja prekraćuju vreme. Klackalice, ljuljaške, tobogani i mnogo toga još su uglavnom zauzeti, naročito u popodnevnim časovima, a loklalna samouprava se potrudila da dodatno "pojača" ovu igraonicu, tako da se ovih dana postavljaju nove igračke.

Po rečima člana opštinskog Veća Saše Zivčevskog, ova igraonica će biti završena već danas, a apeluje se na roditelje i decu da se postavljene igračke koriste tek od utorka, 28. jula, jer objekat će biti siguran tek onda kada se "majstorski" radovi osuše.Zdravko Siriški

ДЮРДЬОВ – Чолнїки Националного совиту (НС) Руснацох пондзелок, 6. юлия, нащивели Подручну канцеларию (ПК) у Дюрдьове, чийо шедзиско у КУД „Тарас Шевченко”, дзе з членми єй Координациї бешедовали о вецей сеґментох роботи, значней за руску заєднїцу у Дюрдьове.

На сходзе у Дюрдьове були предсидатель НС Руснацох Славко Рац, предсидатель Вивершного одбору НС Желько Ковач, предсидателька Одбору за културу Ґабриєла Саянкович и секретар НС Таня Арва Планчак, з котрима бешедовали координатор ПК Мирон Сабадош, та члени Єлена Салак, задлужена за образованє, Мирослав Чакан, задлужени за демоґрафию, Ивана Тиркайла, задлужена за службене хаснованє язика и писма, Геленка Корпаш, задлужена за информованє и Борис Цап, задлужени за роботу младих. На схадзки бул и предсидатель дюрдьовского Дружтва Микола Кухар и руководителє секцийох.

Найвецей бешедоване о образованю, односно о мирох як застановиц гашенє руского оддзелєня у ОШ, хторе нє будзе оформене други рок за шором.

У обласци култури визначена потреба за семинарами пре фахове усовершованє уметнїцких руководительох секцийох, а у обласци службеного хаснованя язика и писма як проблем наглашене же у Општини Жабель нєт толмача за руски язик.

И представителє Координациї ПК и чолнїки НС ше зложели же КУД „Тарас Шевченко” добре и континуовано роби, а Дюрдьовчанє заступени на шицких наших манифестацийох и фестивалох.

- Анґажованосц обачлїва, и тот позитивни тренд и способ роботи треба применїц и у других наших дружтвох, же бизме им помогли з позитивним прикладом, но зоз свидомосцу же кажди наш штредок окремни – гварел предсидатель НС Руснацох Славко Рац, док координатор ПК Мирон Сабадош указал и на ситуацию же за дальше функционованє Дружтва потребна фахова особа котра би водзела документацию, а на тот способ би ше предлужело, можебуц и злєпшало роботу КУД, та и ПК у Дюрьове.

Izvor: Ruske Slovo

Tačno je to da je Gospodinci najmanje selo u našoj lepoj opštini,ali bez obzira na to u njemu se svakodnevno dešavaju lepa dogadjanja.
Verovali ili ne nema dana  da se nešto ne dešava.
Danas je u holu osnovne škole "Žarko Zrenjanin", organizovano polaganje za viša zvanja u karateu.
Organizator polaganja bio je karate klub "Mladost" iz Gospodjinaca.
Prisutna mnogobrojna publika imala je priliku pre i u toku polaganja da vidi kandidate za majstorska zvanja i celokupan program polaganja koji su im kandidati prikazali.
Njihovu demonstraciju programa za polaganje publika je pozdravila sa velikim simpatijama i poželeli su im uspeh na polaganju, koje će se održati 27.06.2015.godine u sportskoj hali u Žablju sa početkom u 11.00.
Ukupno je polagalo 25 mališana koji su nam prikazali tehniku i kate za zvanja ( pojas)  koje su polagali. Da su mališani   bili veoma uspešni u tome govore nam   ocene koje su dobili od komisije i to da su na kraju svi položili.
Karate kao sport u Gospodjincima ima budućnost i sve je više mališana koji žele da se bave ovim sportom.

Miodrag Živković
Tradicionalni turnir najmlađih članova lokalnih fudbalskih klubova

24.06.2015
Najmlađi članovi fudbalskih klubova sa teritorije opštine Žabalj i to - FK "Jedinstvo" Gospođinci - domaćin turnira,FK "ŽSK" Žabalj,FK "Hajduk" Čurug,FK "Bačka" Đurđevo - odigrali su već tradicionalni turnir u fudbalu u tri uzrasne kategorije.Oko dve stotine malih fudbalera svojski se trudilo da svom klubu donese pobedu,a na želji i požrtvovanosti mogli bi da im pozavide i starije kolege.Opšti je utisak da fudbalski klubovi sa teritorije opštine Žabalj ne treba da brinu za budućnost,jer je ovaj turnir pokazao da postoji odlična baza za razvoj fudbalskog sporta u sva četiri mesta opštine Žabalj.

Turnir je održan u organizaciji FK "Jedinstvo " iz Gospođinaca,a pod pokroviteljstvom opštine Žabalj,sportskog Saveza opštine Žabalj i Udruženja Sport za sve opštine Žabalj.
Strana 1 od 2

ŽABALJ

Go to top