Agencija Beta, mesec dana nakon pokretanja inicijative, objavila je vest o inicijativi Udruženja gradjana "Lokalna medijska inicijativa" da se podigne spomenik doktoru i ministru Lazaru Pačuu.

Prenosimo vest u celini:

LOKALNE ZAJEDNICE | 20.09.2016
Inicijativa za podizanje spomenika Lazaru Pačuu
 
Inicijativa za podizanje spomenika Lazaru Pačuu
Udruženje gradjana Lokalna medijska inicijativa iz Čuruga pokrenulo je inicijativu za podizanje Spomen biste doktoru Lazaru Pačuu koji bi trebalo da bude podignut u parku u Čurugu.
 
Doktor Lazar Paču rodjen je 1. marta 1855. godine u Čurugu, gde je završio osnovnu školu, a preminuo je 12. oktobra 1915. u Vrnjcima.
 
Doktor Lazar Paču je bio ministar u tri mandata u Kraljevini Srbiji i mnogi ga smatraju najboljim ministrom finansija u istoriji Srbije. U vreme dok je on bio ministar dinar je bio konvertibilan a u jednom periodu je bio jači od francuskog franka.
 
U Beogradu jedna ulica nosi ime Laze Pačua, a u Čurugu postoji spomen ploča na rodnoj kući i ulica koja je tek pre desetak godina nazvana po ovom velikanu.

Agencija Beta

Vest u celini preuzeta sa Zvanične prezentacije Udruženja Gradjana Lokalna Medijska Inicijativa iz Čuruga

Inicijativa za podizanje Spomen biste  dr Lazaru Pačuu u centru Čuruga

 

Udruženje gradjana Lokalna medijska inicijativa iz Čuruga, dana 15. Avgusta 2016. godine , pokreće inicijativu za podizanje Spomen biste doktoru i ministru Lazaru Pačuu.

 Spomen bista, zbog izuzetnog lokalnog i opšteg društvenog značaja, biće podignuta u strogom centru Čuruga, u parku.

 KRAĆE OBRAZLOŽENJE za podizanje Spomen Biste dr Lazaru Pačuu u centru Čuruga

 Doktor Lazar Paču rodjen je 1. marta 1855. godine u Čurugu, a preminuo je 12-og Oktobra 1915. U Vrnjcima u 60-oj godini života.

 Doktor Lazar Paču, po ocu Cincarin a po majci Srbin, rodjen je i odrastao u Čurugu, u ulici koja danas nosi njegovo ime (nekadašnja Radivoja Ćirpanova).

 U Čurugu je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Novom Sadu.

 Doktor Lazar Paču je bio Ministar u tri mandata u Kraljevini Srbiji, i mnogi ga smatraju najboljim ministrom finansija u istoriji Srbije, a i šire.

U vreme Carinskog rata sa Austrougarskom uradio je nešto neverovatno.
Ne samo da je u vanredno teškim uslovima očuvao finansijsku stabilnost Kraljevine Srbije, već ju je i poboljšao.

 Dok je čuružan Lazar Paču bio ministar finansija, dinar je postao konvertibilan, i u jednom periodu čak bio jači od francuskog franka!

 O ovoj istorijskoj ličnosti, finansijskom geniju,  ima puno  materijala dostupnog i na internetu. O njemu su pričane priče i anegdote.

Jedna od najpoznatijih priča, koja je i istinita, je da je ministar Lazar Paču odbio da da novac na zajam Kralju Petru lično, uz čuvene reči koje je rekao kraljevom sekretaru: „A šta ako Kralj umre?!“

Naš Čuružan koga je poštovao i Nikola Pašić i Kralj Petar , još uvek nema Spomenik u svom rodnom mestu!

Sramota za sve  lokalne vlasti od 1945 do danas.

 U Beogradu jedna ulica nosi ime Laze Pačua, a u Čurugu postoji samo spomen ploča na rodnoj kući, i ulica koja je tek pre desetak godina nazvana po ovom velikanu.

Interesantna činjenica je da je rodna kuća dr Lazara Pačua tačno preko puta rodne kuće narodnog heroja Radivoja Ćirpanova (koji ima Spomen bistu u centru Čuruga).

 Pozivamo pojedince, udruženja, firme, organizacije, lokalnu zajednicu, da se pridruže ovoj inicijativi, i da se ispravi teška istorijska nepravda.

 Sve manje od Spomen biste ili Spomenika ovom velikanu, je apsolutno neprihvatljivo.

 

Udruženje gradjana „Lokalna medijska inicijativa"

Radimir Danilović predsednik

Organska soja izvozna šansa
ČURUG -
 
Srbija je jedan od lidera u proizvodnji soje. Kvalitetna tehnologija, vrsni proizvođači , odlične sorte , idealni uslovi i tradicija duga preko 40 godina, samo su neke od stvari koje nas razlikuju od drugih. Organskih proizvođača te uljarice nema mnogo iako tržište raste. Savremena i moderna proizvodnja je moguća kod nas samo da se još i proizvođači odvaže. ...
 
Imamo sve uslove da proizvodimo dobru soju i to radimo, a sada je došlo vreme da se pređe na viši stepen, ne samo da se proizvodi genetski nemodifikovana, već i organska soja jer je tržište tu, čak vrlo blizu. Prvi kupci su u Austriji, poručeno je na danu polja organske soje u Čurugu.
 
"Možda ovim putem i da apelujemo na naše proizvođače koji su sjajni, ali se još nisu odvažili, neka se uključe u organsku proizvodnju jer je tržište tu i tehnologija je tu", kaže Marija Kalentić, iz "Dunav soje".
 
"Sve što je organskog porekla ima potencijal i interesovanje je sve veće. To je ono što nas raduje i zdušno smo uz proizvodnju organske hrane i soje pre svega", ističe Jovan Popović, Upravnik organske farme.
 
Nema velike razlike u prinosima između organski i konvencionano gajene soje, ali u slučaju organske mora se uložiti više ručnog rada. Takvi proizvodi najtraženiji su u Zapadnoj Evropi.
 
Organska proizvodnja na evropskom tržištu beleži rast, najviše se traže organsko mleko i meso zbog čega vlada potražnja za organskim proteinima za stočnu hranu, a idealna hranijva nalaze se baš u soji.
 
"U našoj kompaniji celokupna proizvodnja je za potrebu mlečnog govedarstva, ako se pojave viškovi nešto će se izvesti", veli Darko Marić, direktor biljne proizvodnje kompanije "Global seed".
 
U čuruškom ataru organska soja je u dobrom stanju, iako je pre ovih dana palo čak 60 litara kiše, ali srećom nije bilo posledica.


Izvor RTV
25. jun 2015.

Nastavlja se trend sređivanja javnih površina na teritoriji Mesne zajednice Čurug.

Nakon nedavnog dodatnog uredjenja čuruške plaže, priobalja Stare Tise, šetališta i prostora oko Veslačkog kluba Čurug, na red je došao Pijačni prostor u centru Čuruga - popularne "čuruške pijace".

Sredjen je, očišćen i uredjen prodajni prostor na "Čuruškoj pijaci".

U radovima su učestovali JKP "Usluge i održavanje", Udruženje gradjana "Ekološki putokaz" - naravno u saradnji sa Mesnom zajednicom Čurug.

Najavljeni su radovi na radost najmladjih Čuružana, ali ta vest uskoro.

R.M.D.

Predsedniku opštine Žabalj gospodinu Čedomiru Božiću

Predsedniku Skupštine opštine Žabalj gospodinu Draganu Zlokolici

Opštinskom veću opštine Žabalj
Opštinskoj upravi opštine Žabalj

Službi za Inspekcijske poslove opštine Žabalj

Gradjanima i pravnim licima Čuruga i opštine Žabalj

Celokupnoj javnosti i medijima

Otvoreno pismo Udruženja gradjana „Lokalna medijska inicijativa“ – Pod hitno sprečiti dalje kršenje zakona

Udruženje gradjana „Lokalna medijska inicijativa“ oglasilo se saopštenjem 09.decembra 2014. Godine.
Iako smo ostavili dovoljno dug rok da oni koji su prekršili zakon pokušaju da se vrate na pravi put, sa žaljenjem konstatujemo da ništa konkretno nije uradjeno.

Sa druge strane, obaveštavamo javnost da smo nakon saopštenja doživeli: podsmeh i nerazumevanje,  psovke, uvrede, pretnje.


Pisac ovih redova i drugi pošteni ljudi, koji samo traže pravdu i poštovanje zakona ,nazvani su: budalama, ludacima, psihijatrijskim slučajevima, mentalno obolelim osobama, pijandurama, hroničnim alkoholičarima...

Bezobrazluk je otišao toliko daleko da je „pušten glas“ da nekoliko starijih šahista, navodnih alkoholičara, želi da u šahovskom klubu otvori kafanu!!!

I dok su krivci javno pokušali da nas „diskvalifikuju“ na najpodliji način, tajno su našli „modus“ kako da prekršaj koji su načinili prikažu kao „zakonski ispravan“.

Barem misle da su ga našli.

U medjuvremenu, dok smo čekali rasplet, prikupili smo sve  relevantne informacije vezane za ovaj slučaj.
Sva lična imena i sve informacije imamo, ali ih nećemo koristiti u daljem tekstu.

Ne želimo da  zbog TRI ili ČETIRI osobe koje su krive, neko drugi snosi posledice!

Nadležni su već obavešteni, a ukoliko ima nekakvih nejasnoća tu smo da sve pojasnimo, jer JAVNOST IMA PRAVO DA ZNA, a zakon se mora poštovati!

Činjenice su sledeće:

Dva (od pet) članova Upravnog odbora Šahovskog kluba „Hajduk“ Čurug adresa: Trg Slobode 3. Čurug, došli su na „genijalnu ideju“ da prostorije koje koriste, a čiji je vlasnik opština Žabalj, izdaju privatnoj Firmi iz Žablja radi sticanja profita!

Ta privatna firma iz Žablja registrovana je kao pravno lice – preduzetnik u Agenciji za privredne registre, i u prostorije Šahovskog kluba se uselila RADI STICANJA PROFITA, što je  ponovo važno istaći!

Firma iz Žablja je počela da obavlja delatnost u prostorijama Šahovskog kluba (opštinskim prostorijama) u septembru 2014 godine , i još uvek to radi (nepuna četiri meseca).

Šahovski klub kao Sportsko društvo, koristi prostorije opštine Žabalj i NIKAKO ne sme, niti je dobio odobrenje opštine Žabalj, da iznajmljuje prostorije bilo kome, a pogotovo ne PRIVATNOJ FIRMI RADI STICANJA PROFITA!

Nakon našeg Saopštenja javnosti, 2 osobe iz Šahovskog kluba su pokušale da „doskoče“ zakonu, pa su se medju sobom „dogovorile“ da je ta Firma iz Žablja zapravo SPONZOR, i da mesečno „kao sponzor“ uplaćuje Šahovskom klubu 5000,- dinara !!!

Prosto rečeno, Firma iz Žablja vrši svoju delatnost i pribavlja dobit, u opštinskim prostorijama, i mesečno za to plaća Šah klubu nešto više od 40evra!

Sve je to uvijeno u oblandu tobožnjeg sponzorstva!

Neverovatno!

Ovo je „šamar“ svim poštenim privrednicima u Čurugu, koji muku muče da sastave kraj sa krajem, ali koji legalno obavljaju svoju delatnost, plaćaju poreze opštini i državi, ali i PLAĆAJU I KIRIJU ZA ZAKUPLJENE LOKALE!


A znate li koliko te kirije koštaju u centru Čuruga?
Na mesečnom nivou zakup lokala u centru Čuruga košta izmedju 150 – 300 evra!

I ne samo to.
Ova Firma iz Žablja ne plaća struju, ne plaća vodu, ne plaća grejanje, ne plaća komunalije, ne plaća apsolutno ništa osim tih 5000,- dinara A IMA SVE I JOŠ OSTVARUJE PROFIT!

A koliki profit ostvaruje neka Vam kaže činjenica da je dovoljno da mesečno DVE OSOBE koriste usluge ove Firme i već su na dobitku!

Po jednoj osobi mesečno zaradjuju oko 4000,- dinara, jer osim davanja usluga vrše i prodaju svog štampanog materijala!!!

Kakav lokal zapravo koriste reći će Vam sledeće:

Prostorije Šah kluba su u najstrožem centru Čuruga, na elitnom mestu, preko puta osnovne škole.
Prostorije Šah kluba imaju oko 80 kvadratnih metara korisnog prostora, potpuno uredjenog, nov laminat i stolariju, nov sanitarni čvor sa čak 2 toaleta, ogledalima, lavaboima.
Na ovim prostorijama Čuružanima zavide svi koji dodju da igraju šah sa strane, jer malo koji šahovski klub ima tako nov i uredjen enterijer.
Sve ovo decenijama opština Žabalj BESPLATNO daje na korišćenje Šah klubu, zbog ogromnih uspeha napravljenih unazad 4 decenije!

Uz to opština Žabalj svaki mesec iz Budžeta izdvaja sredstva da bi pomogla rad Šah kluba.
Poredjenja radi, čuruški šah klub dobija duplo više novca od žabaljskog šah kluba, naravno zbog ogromnih uspeha i zbog naše zlatne talentovane dečice.

Neverovatna je činjenica da ta privatna Firma iz Žablja ima ključeve Šah kluba, ali ima i ključeve ulaznih vrata u zgradu Mesne zajednice Čurug!!!

Te ključeve ima samo nekoliko osoba u Čurugu koja su praktično „službena lica“.


Kada se otključaju ulazna vrata omogućuje se odlazak na sprat gde se nalaze kancelarije Mesne kancelarije, matičara, sekretara i predsednika mesne zajednice, kancelarija policije, stranačke kancelarije....

Nadležne obaveštavamo i o sledećoj činjenici.


Firma iz Žablja o kojoj je ovde reč objavila je na sajtu Agencije za privredne registre da će imati „privremeni prekid“ u radu u periodu od 25.12.2014. do 09.02.2015. godine!

Zato insistiramo da se deluje ODMAH, da bi inspekcijske službe utvrdile činjenično stanje i kaznile odgovorne koji su upleteni u ovo!

Od nadležnih pod hitno zahtevamo sledeće:

-       Obrazovanje komisije na nivou opštine koja će odmah izaći na lice mesta

-       Sačinjavanje komisijskog zapisnika o zatečenom stanju u prostorijama kluba

-       Popis kompletnog inventara zatečenog na licu mesta

-       Oduzimanje svih ključeva Firmi koja je uzurpirala opštinske prostorije

-       Momentalnu zabranu daljeg obavljanja delatnosti u opštinskoj prostoriji

-       Nadoknadu štete opštini Žabalj za 4 meseca korišćenja prostorija

-       Ostavke i utvrdjivanje krivice dve osobe iz Šah kluba se podrazumevaju

Od Vas ovo traže svi meštani Čuruga koji poštuju zakon i institucije vlasti

Od Vas ovo  traže svi privrednici u Čurugu koji vredno rade, bore se da opstanu i plaćaju sve poreze i doprinose, kao i  zakup prostorija koje koriste

Od Vas ovo traže i šahisti koji su o svemu obavešteni, i čiju apsolutnu podršku imamo u zadovoljenju pravde

Od Vas ovo traži savest svih poštenih ljudi, ali i Ustav i Zakoni Republike Srbije

Ukoliko slučajno krivci ne budu adekvatno kažnjeni, bio bi napravljen presedan bez presedana!

To bi praktično bilo zeleno svetlo za stvaranje anarhije.

Zašto bi neko plaćao mesečno 18,000,- dinara kirije za lokal u kom ima Butik?
Lakše mu je da plati 5000,- nekom Sportskom društvu i da tu robu prodaje bez ikakvih drugih troškova!

Upravo da bi se ovo sprečilo, javnost od Vas  traži hitno delovanje i kaznu za primer drugima!

 

Udruženje gradjana „Lokalna medijska inicijativa“
22. Decembar 2014.


Go to top