Ove godine oktobar mesec , mesec pravilne ishrane i 16. oktobar
Svetski dan hrane obeležava se pod sloganom " Klima se menja. Moraju i
hrana i poljoprivreda".
Bitno je skrenuti pažnju na formiranje pravilnih navika u ishrani od
najranijeg uzrasta posebno kad je reč o redovnosti obroka tokom dana,
raznovrsnosti namirnica koje se koriste u ishrani, način njihove
pripreme i količinama.
     Očekuje se da će broj stanovnika na Zemlji do 2050.godine biti
9,6 milijardi. Kako bi  zadovoljila sve veću potrebu za bezbednom
hranom i istovremeno obezbedila namirnice neophodnu za pravilnu
ishranu populacije, poljoprivredna proizvodnja se stalno menja i
odgovara na različite izazove savremenog doba , a jedan od njih su
klimatske promene.
     Ovogodišnji Svetski dan hrane posebno naglašava značaj
bezbednosti hrane na koju veoma utiču klimatske promene,pa nije
naodmet napomenuti nekoliko osnovnih pravila za bezbednost hrane.
     - Održavajte higijenu- obavezno perite ruke pre pripreme hrane,
posle korišćenja toaleta.Zaštitite namirnice od insekata i glodara, da
biste se zaštitili od mikroorganizama koji se preko ruku prenose na
namirnice.
     - Odvojite sveže od kuvanog. Jer mikroorganizmi sa svežeg mesa
,ribe, i morskih plodova lako prelaze na druge namirnice.
     - Hranu kuvajte dovoljno i temeljno.Tako ćete uništiti
mikroorganizme koji mogu biti opasni po zdravlje.
     - Čuvajte hranu na bezbednim temperaturama.Ne ostavljajte kuvanu
hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Sve sveže namirnice koje
se brzo kvare , držite u frižideru, a kada otapate meso iz zamrzivača,
prvo ga držite u frižideru nekoliko sati pa tek onda ga otapajte na
sobnoj temperaturi.
     - Koristite ispravnu vodu sa česme i sveže namirnice.Dobro perite
voće i povrće pod mlazom vode .
     Pravilan odabir namirnica, njihovo pranje i ljuštenje smanjuju
rizik od zaraze.
( izvor Centar za promociju zdravlja- izjzv-NSad)

 

Dušica Katanić

Zlatni vaterpolista iz naše opštine

Danas 28.09. 2016. godine u kabinetu predsednika opštine Žabalj, upriličen je doček za Nebojšu Toholja iz Đurđeva.

Njega su pored predsednika opštine Žabalj Čedomira Božića dočekali i poredsednik Skupštine opštine Radovan Čolić i članovi opštinskog Veća, Zoran Šolaja i Milorad Trgić, kao i direktor Javne ustanove Sportski objekti Žabalj Boris Straživuk.

Ovaj mladi vaterpolista bio je deo reprezentacije Srbije koja se nedavno vratila iz Holandije, gde je učestvovala na Evropskom prvenstvu za juniore i osvojila najsjajnije odličje.

U razgovoru sa domaćinima, Nebojša je ispričao utiske sa prvenstva. Izrazio je nadu da će jednog dana zaigrati i za seniorsku reprezentaciju svoje zemlje i da će i tada donositi medalje u svoju opštinu sa najjačih turnira.

Čedomir Božić je istakao kako se ulaganje u sport višestruko isplati, što dokazuje Nebojšin primer. Rad i zalaganje donose rezultate, istako je Božić.

Opština Žabalj poklonila je Nebojši laptop računar.



ISOŽ
U ishrani odojčeta, meso se uvodi krajem šestog meseca.

Prvo se preporučuje uvođenje ćurećeg i pilećeg mesa , zatim jagnjetine i junetine.

Zbog lakšeg gutanja , meso uvek treba davati zajedno sa povrćem, i to najpre pasirano, zatim gnječeno  pa seckano.

Riba se uvodi sa punih 8 meseci a ako u porodici postoji rizik od alergije , treba sačekati da dete napuni godinu dana. 

Prvo se uvodi bela riba: - oslić , losos, pastrmka, štuka.
Može se kuvati ili peći. Deca uvek treba da dobiju sveže pripremljenu ribu, ne preporučuje se podgrevanje ribe.

Još nešto što je veoma važno : svinjsko meso se ne preporučuje deci pre navršene PRVE GODINE !!!!! 

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra.

Dušica Katanić

ŽABALJ

GOSPODJINCI

Go to top